понеділок, 16 січня 2017 р.

18 січня — церковне свято Надвечір’я Богоявлення, Хрещенський святвечір, «голодна кутя»

Спільна молитва
Господи! Ти, Предвічний, прийшов у Різдві Твоєму в світ цей, щоб спасти всіх нас. Тож поблагослови Україну та її народ усіма Твоїми милостями й щедротами! Подаруй нам Мир і Спасіння – в житті земному й Вічному!
У дні Твого Богоявлення освяти, Боже, благодаттю Духа Твого Святого водну стихію, а разом з нею – й усе наше єство, наші думки й бажання, весь простір нашого буття, Амінь!
18 січня – Надвечір’я Богоявлення, час підготовки до великого свята Хрещення Господнього.***
СВЯТЦІ
Пророк Божий Михей, священномученик Феопемпт Нікомедійський та мученик Феона волхв, преподобна Синклітікія Олександрійська – ось святі цього дня. Також згідно із святцями, 18 січня день Ангела у Аполлінарії, тобто – Поліни, Євгенії, Йосипа, Григорія та Сергія,
***
18 січня – Надвечір’я Богоявлення, час підготовки до великого свята Хрещення Господнього.
У народі свято це зветься Водохреща, або – Йордан, а день, який йому передує, відомий як «голодна кутя».
Традиція Хрещенського Святвечора дуже нагадує Різдвяний: так само православні дотримуються посту, вживаючи їжу з рослинним маслом лише після завершення ранкової служби Божої. Так само, як і перед Різдвом, готують і споживають кутю, цебто – варену пшеницю з маком, медом та горіхами, яка є головною складовою пісного столу.
У цій схожості – відлуння стародавніх часів, коли Різдво і Богоявлення святкувались в один день.
У храмах після закінчення ранішнього Богослужіння, під час якого звершується урочиста Літургія Василія Великого, здійснюється перше освячення Хрещенської води, споживши яку, родина приступає до пісної трапези.
Важливо зауважити – саме споживання Святої води після відправи, а не поява зірки, і є часом, коли можна сідати за стіл.
Також зазвичай, повернувшись із церкви додому зі Святою водою, господар кропить нею ближніх та всі закутки своєї оселі. За численними спостереженнями, вода ця, або – Велика Агіасма, цебто – велика святиня, має цілющі властивості та захищає від впливу нечистої сили, тому християни з належною шаною зберігають цю воду та приймають її з великим благоговінням, як і належить святині.
Іноді люди розділяють святу воду на Богоявленську і Хрещенську. Це – помилковий погляд. Просто вода освячується двічі – 18 та 19 січня, але властивості її однакові, адже чин освячення один і той самий, як і назва свята: Богоявлення та Хрещення Господнє — два значення однієї події.
***
Як оповідає про цю подію євангеліст Матфей, у 30-річному віці Господь наш Іісус Христос перед початком Своєї проповіді прийшов на річку Йордан, щоб прийняти Хрещення від пророка й Предтечі Іоанна Хрестителя.
Предтеча хрестив людей водою в покаяння, передрікаючи, що невдовзі прийде Той, Хто хреститиме Духом Святим. Побачивши Христа, Іоанн стримував Його, промовляючи: «Це мені треба хреститися від Тебе, і чи Ти приходиш до мене?» На що Господь відповів: «Облиш нині, бо так належить нам виконати всяку правду».
У ту саму мить, як Іісус занурився в Йорданські води та звершилося це священне Таїнство, небо розійшлося, Іоанн побачив Духа Божого, Котрий сходив, як голуб, на Христа, а також чутно було голос Бога Отця з неба: «Цей є Син мій возлюблений, у Якому Моє благовоління».
Таким чином, на Йордані була явлена Свята Трійця — Єдиний Бог у трьох Особах: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий, тому і має цей день назву Богоявлення.
Також цей день знаменував явлення Христа народу і початок Його суспільного служіння та відкритої проповіді Євангелія.
***
З наступаючим святом Богоявлення та Хрещення Господнього вас, шановні друзі, і нехай Господь, Який Своїм Богоявленням просвітив людство, з’явиться в Божественній повноті у наших серцях!
І не забуваймо: ми маємо отримати цього дня не лише посудину зі Святою водою. Ми повинні здобути Благодать Божу та передусім освятити власні тіла й душі. Зробити це можливо через щиру соборну молитву, а також – пройшовши через причастя Святих Христових Таїн, подбати про що закликаємо вас заздалегідь!
Христос Хрещається! – На річці Йордані!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар