четвер, 12 січня 2017 р.

                      Старий Новий рік: традиції і обряди

        Наші предки називали Старий Новий Рік "Щедрим вечором". Ця назва пішла від головної традиційної страви, що подавали на святковий стіл - щедрої куті. На відміну від різдвяної, така кутя на Старий Новий рік заправлялася не просто рослинним маслом, а свинячим жиром або салом.
        Рецепт приготування куті на Щедрий вечір був особливим. Кутю готували до світанку з крупи, принесеної з комори найстаршою жінкою в сім'ї. А глава сім'ї приносив воду з криниці чи ополонки. Кутю затирали з традиційними крупами і варили під особливим пильним наглядом. Така каша не повинна бути дрібною або білою, а також розваритися і піти через край горщика - таку кутю викидали, щоб позбутися біди.
        На святковий стіл готували вареники з сюрпризами, як своєрідне ворожіння на Старий Новий Рік. В начинку додавали цукор, монетку, ґудзик, перець та інші "сюрпризи". Залежно від  начинки кожен член сім'ї чекав від нового року багатства, врожаю, здоров'я або ж біди. Головне - не зламати зуби від такого частування! Ще традиційними стравами на Старий Новий рік були свинина, сало, птиця, вареники, пироги, млинці.
        На Старий Новий Рік було прийнято пригощати всіх, хто прийшов увечері в будинок до господарів з піснями, танцями і уявленнями, щедрувальників та посівальників.
        На  ранок люди виходили спалювати символічні снопи "дідухи" і стрибати через вогнище - ці обряди допомагали очищенню від нечистої сили. Потім можна було ходити по домівках і "посівати" зерном на Новий рік, бажаючи господарям щастя, здоров'я, врожаю та благополуччя. Це зерно не викидали, а дбайливо збирали і змішували із зерном для посіву.
        На Старий Новий рік було прийнято ходити один до одного миритися, залагоджувати сварки і конфлікти, просити прощення. Крім того, Старий Новий Рік - улюблений час для змов і ворожінь. На Старий Новий рік наші бабусі гадали на женихів, гроші, майбутнє, достаток, красу і інші бажання. У слов'янській традиції збереглося безліч забобонів і прикмет, пов'язаних зі Старим Новим Роком. Наприклад, першим в будинок обов'язково повинен увійти чоловік - це благополуччя в новому році. Не можна давати в борг - це до бідності. Також по погоді на Старий Новий рік судили про урожайності на весь наступний рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар