субота, 14 січня 2017 р.

                       Україна почала відзначати  Всесвітній День снігу  
       22 січня 2012 мешканці планети з ініціативи Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) вперше відзначили Всесвітній день снігу (World Snow Day).
      До урочистостей вже приєдналися більше 20 країн світу, серед яких 39 країн: США, Канада, Австралія, Швейцарія, Фінляндія, Німеччина, Великобританія, Норвегія, Польща, Туреччина, Казахстан і Україна.
      За задумом FIS, в рамках Всесвітнього Дня снігу щорічно третього тижня січня одночасно по всій планеті будуть проходити «сніжні фестивалі» для дітей від 4 до 14 років та їх батьків, які братимуть участь у змаганнях на лижах або сноубордах і просто розважатися.

     А чи знаєте Ви, що існує класифікація типів сніжинок.  Така Міжнародна класифікація розроблена у 1951 році, і на час розробки  вона включала 10 основних типів сніжинок, в кожному з яких було виділено ще три додаткові варіанти форми (на малюнку). Зараз вважається, що існує щонайменше 130 різних форм сніжинок. Таке велике число форм сніжних кристалів обумовлене складністю і різноманітністю умов температури, рухів повітря і вологості в хмарах, де вони зароджуються, і зміною цих умов на шляху сніжинки до поверхні землі. За час снігопаду форма випадних сніжинок може кілька разів мінятися; тоді в шарі снігу одного снігопаду можна виявити вторинну шаруватість, пов’язану із змінами випадаючих кристалів.

     Сніг утворюється, коли мікроскопічні краплі води в хмарах притягаються до пилинок і замерзають. Утворені кристали льоду, що спочатку не перевищують 0,1 мм у діаметрі, падають і ростуть у результаті конденсації на них вологи з повітря. При цьому утворюються шестикінечні кристалічні форми. Через структуру молекул води між променями кристала можливі кути тільки в 60° і 120°. Основний кристал води має в площині форму правильного шестикутника. На вершинах такого шестикутника потім осідають нові кристали, на них наступні, і так утворюються різні форми сніжинок-зірочок.

    Діаметр сніжинок сягає від одного до декількох міліметрів. У безвітряну погоду і температурі близько 0 градусів при зіткненні сніжинки можуть з’єднуватись у більші, діаметром у декілька сантиметрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар