субота, 28 січня 2017 р.

Новий рік за китайським календарем


Новий рік за китайським календарем відзначають 28 січня. Але вже сьогодні у Львові розпочнуться святкування, що триватимуть упродовж трьох днів на площі Ринок.

Зокрема, виступатимуть учні кунг-фу, відбудеться яскраве дійство – лазерне шоу і хода драконів. Також пригощатимуть стравами китайської кухні.

Організатор святкування – міжнародна громадська організація «Культурно-дослідницький центр України та Китаю «Ланьхва».

Китайський Новий рік відомий також як Місячний Новий рік або Свято Весни – найважливіше з традиційних китайських свят.

В Китаї «Свято весни» набуло певного свого символізму та традиційності, незважаючи на певні регіональні відмінності в звичаях і традиціях. Зазвичай, китайці витрачають свої гроші на обнови, тобто купують подарунки, прикраси, побутові речі, продукти харчування і одяг. Крім того, кожна сім’я ретельно прибирає своє житло, вважаючи, що таким чином вони очищують своє життя від будь-яких невдач і звільняють місце для щастя.

До святкової вечері навіть ті члени родини, які працюють або навчаються в інших містах, повертаються додому, частуючись різними наїдками (найпоширеніші – страви зі свині, качки, курки й численні види солодощів та інших ласощів). А закінчується ця святкова ніч з феєрверками та петардами. Рано вранці наступного дня діти вітають своїх батьків, бажаючи їм здоров’я і щасливого Нового року, а у відповідь отримують побажання майбутніх успіхів та гроші в червоних паперових конвертах. Традиційно вважається, що святкування китайського Нового року – найкращий час для віднаходження примирення в суперечках, час, коли необхідно забути всі образи, і щиро бажати навколишнім миру і щастя.

Свято святкують у багатьох країнах світу. Воно є основним для: Китаю, Гонконгу, Індонезії, Макао, Малайзії, Філіппін, Сінгапуру, Тайваню, В’єтнаму. Місячний Новий рік завдяки поширенню китайських емігрантів по всьому світі став святкуватися й відігравати свою культурну місію в інших, далеких від Китаю, країнах. Також Китайський Новий рік зустрічають в Україні, та, зокрема, у Львові.

Немає коментарів:

Дописати коментар